www.iiiWe.com » ضعف‌ها و اشکالات اجرایی ساختمان‌های فولادی در حال ساخت

 صفحه شخصی ا س   
 
نام و نام خانوادگی: ا س
استان: گیلان - شهرستان: رشت
رشته: کارشناسی ارشد عمران
شغل:  -
شماره نظام مهندسی:  -
تاریخ عضویت:  1389/08/27
 روزنوشت ها    
 

 ضعف‌ها و اشکالات اجرایی ساختمان‌های فولادی در حال ساخت بخش عمران

10

با وجود لرزه خیزی بالای اغلب نقاط پر جمعیت کشور و آسیب پذیری ساختمان های موجود در برابر زلزله بر اساس تجربیات زلزله های اخیر مثل منجیل و بم و... هنوز توجه کافی به ساخت و ساز صحیح نشده است.از نظر مهندسی زلزله در حال حاضر احداث بناهای مقاوم در برابر زلزله به راحتی امکان پذیر است. لیکن درعمل مشکلاتی شکل گرفته که رسیدن به ساختمان های مقا وم تضمین نمی گردد. بیشتر ساختمان های کوچک مسکونی با نظارت صحیح مهندسان ساختما نی که دانش فنی لازم را دارند ساخته نمی شود و حتی اگر ساختمان مورد نظر درست طراحی و محاسبه شده باشد، به‌طورمعمول در اجرا به علت سهت انگاری مهندس ناظر و یا عدم تسلط وی به اصول اجرایی ساختمان های مقاوم در برابر زلزله طرح دچار خطا های گاهی اساسی می‌گردد.
مشکل اصلی آسیب پذیری لرزه ای ساختمان ها حتی نمونه های جدید الاحداث در ایران عدم استفاده صحیح از دانش فنی در مراحل طراحی و اجرا میباشد. بسیاری از مهندسان کشور نه تنها اطلاعات کاملی در مورد اسیب پذیری و مقاوم سازی لرزه‌ای ندارند، بلکه در مواجهه با غالب مسایل اجرایی معمول ساختمان نیز کوتاهی می کنند. لذا بایستی سطح آگاهی در اطلاعات فنی این افراد افزایش یافته و نیز مکانیزمی برای اعمال قاطعیت اجرایی و کنترل امر در نظر گرفته شود و البته طوری که حق مهندسی ناظر حفظ شده و مسئو لیتها به درستی تقسیم گردد. ساختمان های فولادی بخش قابل توجهی از ساخت و ساز در ایران را تشکیل می دهد. لذا در این مقاله وضعیت ساخت و ساز ساختمان های فولادی در کشور مختصرا مرور شده و یکسری علل ضعف اجرای این ساختمان ها بررسی شده و توصیه هایی جهت بهبود اجرا ارائه می‌گردد.
معایب و ضعف های ساختمان های فولادی موجود ضعف های عمده ساختمان های فولادی با توجه به نحوه طراحی و اجرای آنها در پی ها، ستونها، تیرها، اتصالات تیرها به ستونها، اتصال تیر به تیر اصلی، سیستم باربر جانبی، اعضای مهار بندی، اتصالات باد بند ها، سیستم دیافراگم، کف دیوار ها و تیغه های داخلی و راه پله می باشد

پی ها و شناژ ها

در ساختمان های فولادی به ‌طور معمول از پی های مستطیلی منفرد یا باسکولی و یا گاهی نواری استفاده می گردد که با شناژ های حداقلی به هم متصل می‌گردند. ابعاد این پی ها حتی گاهی برای بار های ثقلی کفایت نمی کند و تنش حداکثر وارد به خاک بیش ازمقاومت مجاز خاک می باشد.در عمل به جز برای ساختمان های بزرگ هیچ گونه ازمایشی جهت تعیین مقاومت خاک صورت نمی گیرد و اغلب ابعاد پی ها بر اساس مقاومت فرضی 2kg/cm2 به دست می آید. این عدد به‌طورمعمول به صورت محافظه کارانه انتخاب می شود. ولی برای ساختمان هایی که روی خاک های سست ساخته می شوند، دور از اطمینان خواهد بود.
ابعاد این پی ها در اثر وجود بار جانبی به ‌طور معمول افزایش می یابد که در اجرای خیلی از ساختمان ها اعمال نمی شود. مشکل دیگری که در اجرای پی و شناژ ساختمان ها زیاد پیش می آید شناژ هایی است که با مقطعی بزرگتر وآر ماتور های بیشتر مثل یک تیر عمیق برای پی های کناری ساختمان نقش پی باسکولی را ایفا می کنند. ستون های موجود بر این پی ها با توجه به مجاورت زمین همسایه لنگر خمشی قابل توجهی به پی اعمال می کنند که به کمک پی نواری یا باسکولی تحمل می گردد. بعضی از طراحان در این زمینه از یک شناژ قوی استفاده می کنند که متاسفانه در عمل با همان شناژ حداقل اتصال بین پی ها (مقطع 40 در 40 و دارای 4 آرماتور نمره‌ی 14)
اشتباه می شود. چنین مساله ای همچنین ممکن است برای تحمل وضعیت اجتناب ناپذیر نیروهای به طرف بالا (uplift) در پای یک ستون بعلت نیرو های موجود در اعضای مهار بندی پیش آید.

اتصال ستون ها به پی ها

مسائل متعددی در اجرای اتصال ستون ها به پی ها پیش می آید. غالباً ابعاد و ضخامت صفحات زیر سری کافی نیست و گاهی تعداد پیچ های مهاری و قطر انها کم می باشد و به طورمعمول از یک پیچ با جوش بالای آن استفاده می گردد. بعضی اوقات بدنبال سهل انگاری در استقرار صفحه ستون ها و یا جابجایی احتمالی صفحه در حین بتن ریزی پی صفحه ستون در محل صحیح خود قرار نمی گیرد و یکی از مشکلات عمده ساختمان های فولادی را به وجود می آورد.
برای ساختمان های 4 طبقه یا بیشتر به‌طورمعمول باید ضخامت صفحات از 2.5 سانتی متر بیشتر باشد و یا اینکه از سخت کننده ها روی صفحه ستون برای افزایش مقاومت خمشی ان استفاده نمود. در عمل این ورق های تقویتی بدرستی بکار نمی روند و اغلب گیرداری ناخواسته‌ای را به صفحه ستون تحمیل می نماید.

دوشنبه 17 مهر 1391 ساعت 11:57  
 نظرات    
 
غلامرضا رزمگیر 20:56 دوشنبه 17 مهر 1391
2
 غلامرضا  رزمگیر
جناب آقای سرادار با عنایت به اینکه شما حتی یک (واو) را هم نسبت به منبع اصلی جابجا ننموده اید پیشنهاد می گردد خود حضرت عالی منبع کپی پیست این روز نوشت را اعلام بفرمایید برای شما آرزوی موفقیت دارم.
حسن ابراهیمی 21:48 دوشنبه 17 مهر 1391
1
 حسن  ابراهیمی
ببخشید ( به علت سهت انگاری ) ، منظور ( سهل انگاری ) هستش؟
مهدی زهرایی 01:29 سه شنبه 18 مهر 1391
1
 مهدی زهرایی
متاسفانه در 10 سال اخیر مواردی متعدد بطور کلی یا جزیی از مقاله 12 صفحه ای من کپی شده و مرجع ذکر نشده (باز هم خوب است که ترویج شده و مورد استفاده قرار گرفته)
زهرائی. سید مهدی، بررسی علل ضعف اجرای ساختمانهای فولادی در کشور ، پژوهشنامه, پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله، سال 6, شماره 2, تابستان 1382.
م افتخاری 11:01 سه شنبه 18 مهر 1391
0
 م افتخاری
گذشته از موارد بیان شده در کامنتهای بالا
مورد مطرح شده در پاراگراف آخر به ویژه در سوله‌ها بسیار آزاردهنده است
لذا بهتر است صفحه زیرستون به همراه ستون فلزی ساخته و در محل نصب گردد
در این راستا از تمهیدات خاصی نظیر انکر باکس یا استفاده از سوراخهای شیاری و استفاده از شابلن جهت فیکس کردن بولتها میشود استفاده نمود
فرزانه باقری 12:34 سه شنبه 18 مهر 1391
0
 فرزانه  باقری
سلام ممنون از رونوشت شما
ما سازه های چوبی و خانه های چوبی می سازیم در واقع ما اولین سازنده خانه های چوبی استاندارد در ایران هستیم .
به شخصه عرض می کنم که خانه های چوبی بسیار مقاومتر و زیباتر از سازه های فولادی و بتنی است .
با تشکر
ا س 21:16 سه شنبه 18 مهر 1391
0
 ا س
با سلام خدمت آقای رزمگیر

منبع مقاله تو عکس ذکر شده
غلامرضا رزمگیر 09:21 چهارشنبه 19 مهر 1391
0
 غلامرضا  رزمگیر
مقاله مربوط به جناب آقای دکتر زهرائی است.
سعید چایچی 15:00 آدینه 21 مهر 1391
1
 سعید چایچی
با سلام و تشکر از دوست محترممان و دیگر دوستان که وقت گذاشتن نظراتشان را انعکاس دادند جای بسی خوشحالی دارد . در مورد نوشته این دوستمان اگر به موضوع بصورت کلی بنگریم اظهار نظر ایشان درخصوص کوتاهی مهندسین ناظر در اجرا ویا عدم آگاهی کافی از مسائل اجرائی و... غیر اصولی وغیرکارشناسانه وغیر مسئولانه بوده و فکرمیکنم ایشان درجایگاهی نیستند که به همین راحتی مهندسین ناظر را به همین راحتی زیر سوال ببرند درکشور ایران یکی از هزاران متولی ساخت و ساز متاسفانه شهرداری میباشد که بنظر بنده اکثر این مشکلات بخاطر عدم برخورد غیر مسئولانه شهرداری وعدم غیرمتخصص بودن سازنده هاوعدم دسترسی به مصالح ساختمانی غیر استاندارد درساخت ساز میباشد.کسی برای حرف مهندس ناظر تره خورد نمیکند
مجید بهارستانی یزدی 13:00 شنبه 22 مهر 1391
0
 مجید بهارستانی یزدی
امیدوارم که سیاست سازمان نظام مهندسی کشور برای اجرای صحیح ساختمان اصلاح گردد
محمد حسن زهتاب 09:05 دوشنبه 24 مهر 1391
0
 محمد حسن زهتاب
با تشکر از آقا اشکان گل ، و قدردانی فراوان از جناب دکتر زهرایی عزیز ، دوستان گرامی اگه منبع و رفرنسی جهت اتصالات صحیح سازه های فولادی معرفی نمایید که دسترسی به آنهم آسان باشد بسیار سپاسگزار میشوم .
جناب دکتر زهرایی جای بسی خوشحالی است که دیگران در نوشته های خود از مقالات نوشته شده توسط حضرتعالی به عنوان یک منبع استفاده میکنند حتی اگر ماخذ آنرا ذکر ننمایند ( البته این نظر شخصی بنده هست )